Directia de sanatate publica Valcea
dsp valcea

    4 mai 2011               ZIUA NATIONALA A INIMII   galerie foto

       Ziua Nationala a Inimii este celebrata in data de 4 mai  si are ca scop combaterea factorilor de risc cardio-vascular  si anume stresul psiho-social, fumatul, abuzul de alcool, alimentatia nesatoasa si sedentarismul.

      Desi inactivitatea fizica este un factor de risc independent pentru boala de inima si alte boli netransmisibile (precum diabetul si cancerul), miscarea pentru sanatate are efecte cardio-vasculare benefice si prin limitarea efectelor unor comportamente de risc incluzand stresul, fumatul si alimentatia nesatoasa.

    Tema Zilei Nationale a inimii anul acesta o reprezinta activitatea fizica si sanatatea cardio-vasculara iar  sloganul  este “ Alearga pentru inima, sanatate si viata! “ incercandu-se astfel  revalorizarea miscarii pentru sanatate ca factor esential in profilaxia primara a bolilor cardio-vasculare 

    Prin aceasta se urmareste atragerea persoanelor sedentare (inca) sanatoase la practicarea regulata a miscarii pentru sanatate, incurajarea pacientilor cu afectiuni cronice la asumarea dozei de activitate fizica prescrisa de medic ca parte a tratamentului de recuperare/intretinere si constientizarea faptului ca amenajarile servind miscarea pentru sanatate reprezinta un factor major interesand calitatea vietii constituentilor lor.

Mesajele Zilei Nationale a Inimii sunt urmatoarele :

        Doza de miscare cu ritm/intensitate moderate de 30-45 min. in cele mai multe dintre zilele saptamanii reprezinta “medicamentul” ideal pentru sanatate, incepand cu sanatatea cardio-vasculara.

       Miscarea pentru sanatate in ritmul/intensitatea, durata si conditiile prescrise de medic constituie un element important in tratamentul multor boli cronice; conditiile se pot referi la efort dozat sub supraveghere medicala sau auto-dozat folosind auto-masurarea unor parametri fiziologici.

Faptele vorbesc de la sine

     Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel global: mai mulţi oameni mor anual din cauza acestor boli decât din orice altă cauză.

    În 2004 a fost estimat un număr de 17,1 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce reprezintă 29% din decesele mondiale. Între acestea au fost estimate 7,2 mil decese cauzate de  bolile de inimă şi 5,7 mil prin accident vascular cerebral.

    Ţările sărace şi în curs de dezvoltare (cu venituri scăzute şi medii) sunt disproporţionat afectate: 82% din decesele cauzate de  bolile cardiovasculare au loc în aceste ţări; bărbaţii şi femeile sunt afectaţi/e în mod aproape egal.

    Se estimează cănă în 2030 aprox. 23,6 milioane de oameni vor muri din cauza bolilor cardiovasculare, în special prin afecţiuni miocardice şi accidente vasculare cerebrale. Aceste două afecţiuni sunt prognozate să rămână principalele cauze de deces. Cel mai mare procent de creştere va fi observat în regiunea estică a Mediteranei, iar cea mai mare creştere a numărului de decese va avea loc în regiunea Asia de sud-est.

Date privind riscul cardiovascular

      1.Cei mai importanţi factori de risc comportamentali pentru bolile de inima  şi accidentul vascular cerebral sunt dieta nesănătoasă, lipsa de activitate fizică şi consumul de tutun. Factorii de risc comportamentali sunt responsabili pentru aproximativ 80% dintre afecţiunile coronariene şi cerebrovasculare.

2.Efectele unei diete nesănătoase şi ale inactivitatii fizice se manifesta prin tensiune arterială ridicată, nivelul ridicat de glucoză şi lipide din sânge, precum şi prin excesul de greutate sau obezitatea; aceştia sunt considerati  "factori de risc intermediari".

3.Există, de asemenea, determinanţi mai profunzi pentru bolile cardiovasculare numite cauzele cauzelor. Patologia cardiovasculara reflecta schimbarile majore de ordin politic, economice şi cultural – globalizarea, urbanizarea şi îmbătrânirea populaţiei. In acest sens stresul şi sărăcia reprezinta cauze potenţiale  ale bolilor cardiovasculare.

       Miscarea pentru sanatate este importanta pentru calitatea vietii .Viziunea actuala asupra trairii sanatoase pune pe primul plan miscarea pentru sanatate atat pentru efectele sanogene proprii cat si pentru protectia fata de actiunea factorilor de risc caraterizand stilul modern de viata.

      Mediul sanatos de viata este acela ce promoveaza activitatea fizica, bunastarea,  accesibilitatea (bunurilor materiale si culturale), independenta, angajarea sociala, legaturile sociale solide, ambianta estetica.

•         Miscarea pentru sanatate este elixirul vietii de calitate Starea de bine a individului educat din tarile dezvoltate se bazeaza in proportie majora pe miscare – ca o  activitate de timp liber intentionala, cautata si planificata care suplineste absenta quasitotala a efortului fizic in procesele de munca caracterizand societatea actuala a nformatiei/cunoasterii.

•         In contrast, sedentarismul in timpul liber devine inamicul public nr 1 al sanatatii, performantei fizice si intelectuale, frumusetii si longevitatii implinite. “Timpul petrecut  la ecranul TV” a ajuns in medie europeana la 2,7 ore pe zi si reprezinta, un factor de risc potent pentru boala si moartea cardiaca, comparabil cu izolarea sociala

•         Este cunoscut ca sportivii de performanta (fizica, care aliaza insa intotdeauna si pregatire mentala optimala) exclud automat fumatul din comportament din ratiuni pur fiziologice si tin alcoolul sub control atent.

•         Nutritia mai mult sau mai putin nesanatoasa este eficient contracarata de miscare .

Constientizand importanta celor prezentate mai sus adresam fiecarei persoane indemnul de a adopta un stil de viata bazat pe energie si miscare si de a-si respecta in acest mod propria sanatate.

 

 

 

 

24.04.2011    

ZIUA MONDIALA A MENINGITEI

                                           MENINGITA

 

Meningita meningococică este o infecție produsa de catre meningococ

Menin­gococul este extrem de fragil în mediul exterior, fiind distrus rapid la frig, căldură, uscăciune. Temperatura  optimă de dezvoltare este de 36-37°.
Meningococii sunt foarte sensibili  la penicilina G, peniciline semisintetice, rifampidnă, cloramfenicol, tetracicline, sulfamide.
Ca sex, bărbații sunt mai afectați decît femeile (2 : 1). Infecțiile respi­ratorii virale, uscăciunea mucoaselor, oboseala, alcoolismul scad rezistența și predispun mai frecvent la infecția meningococică Mortalitatea este mai mare la copiii sub 14 ani

Sursa de infecție
este reprezentată numai de om : purtătorii de meningococi și bolnavii cu rinofaringite meningococice și cu alte forme de boală. Proporția de purtători de meningococi este de 10-30% într-o populație obișnuită


Transmiterea
se face prin contact direct, prin picături nazale (aerogen) , provenite cel mai frecvent de la purtători sănătoși sau de la bolnavi cu rinofaringită meningococică.


Contagiozitatea este destul de mare, însă virulența, în general slabă și variabilă a meningococului explică numărul redus al îmbolnăvirilor, în comparație cu mulțimea celor infectați.


Simptome

Meningita propriu - zisa este de obicei, este precedată de o faringită inițială . Incubația este de 2-3 (1-5) zile.

Debutul este brusc, cu frisoane, febră mare, cefalee, facies congestionat , greață și vărsături. La copii, apar și convulsii. în formele severe, La adult debutul poate fi cu intrare rapidă în comă, fiind confundat cu un accident vascular cerebral .

In perioada de stare,
bolnavul prezintă tabloul unei menin­gite acute cu: febră mare, cefalee, inconștiență, delir, agitație psihomotorie, hiperestezie cutanată , fotofobie, tendință la somnolență, stupoare și comă. Bolnavul stă în poziția antalgică, de obicei, în atitudinea de „co­coș de pușcă" si prezinta redoare de ceafă . Pupilele sunt dilatate și, deseori, se constată strabism și ptoză palpebrală. Reflexele osteotendinoase sunt abolite sau exagerate. Frecvent, apare un herpes extins (in jurul gurii sau pe o mare parte a feței). Bolnavii prezintă retenție de urină sau incontinență și, mai ales, copiii au un strigăt plîngător („țipătul meningitic").

La copii, apar frecvent convulsii, iar la cei mici fontanelele bombează evident.  Pulsul este accelerat sau uneori rar (prin hipertensiune intracraniană). Bolnavii sunt constipați.
Lichidul cefalorahidian este hipertensiv , tulbure sau  purulent , în sînge, se constată leucocitoză (10 000-30 000 leucocite/mm3)

 

Evoluție. Meningita meningococică netratată duce la moarte, în 80-90% din cazuri.

 

Forme clinice: forma discretă, atenuată (ambulatorie); forma comună acută; forma cronică, cu fe­bră neregulată, de tip intermitent, ce­falee, emaciere, cașexie; tulburări trofice motorii, senzoriale (cecitate, surditate) și psihice (idioție); forma supraacută sau fulgerătoare, în care de la debut (extrem de brutal) și pînă la intrarea în comă se scurg doar cîteva ore, iar decesul poate surveni în 24 de ore.

Complicații și sechele

Afectarea unor nervi cranieni
poa­te fi urmată de sechele importante.
Surditatea după meningită este mai frecventă decît se crede, variind, după statistici, între 3 și 5%.. In unele cazuri, pierderea auzului în faza acută este urmată de revenire în lunile ur­mătoare. Alteori, surditatea este de­finitivă.
Alte afectări de nervi cranieni: strabism sau cecitate (nevrită optică).
Sechele psihice: cefalee persistentă, insomnii, depresie, slăbirea memori­ei. Acestea pot rămîne, mai ales după meningitele tratate tardiv.
Complicații alergice de ex artralgii (artrite)
Prognostic
Prognosticul meningitei meningo-cocice depinde de forma clinică și de precocitatea diagnosticului și tratamentului .Mortalitatea poate fi scăzută la 5-6%, cu reducerea la minimum a sechelelor. Prognosticul rămîne grav pentru forma fulgerătoare a meningitei


Tratament
Tratamentul trebuie început extrem de urgent. Succesul terapeutic depinde de acuratețea și de precocitatea diagnosticului. Bolnavul trebuie tratat in spital, în condiții de izolare, în cameră individuală și cu îngrijire și supraveghere adecvate, de preferință în secția de terapie intensivă.
îngrijirile curente: hrană, aport de lichide, igiena tegumentului și a mucoaselor  si prevenirea escarelor.


Medicația antimicrobiană

Penicilina G este antibioticul de elecție. Penicilina G singură este suficientă pentru vindecarea meningitei meningococice .
Durata tratamentului este de 7-10 zile.

Măsuri ajutătoare: puncții lombare (decompresive), sedative, vitamine. Complicațiile alergice se tratează cu antiinflamatorii și analgetice (acid acetilsalicilic) sau cu corticoizi.

20.03.2011       galerie foto

CAMPANIA  DE LUPTA IMPOTRIVA TUBERCULOZEI – 2011

 CU TRATAMENT ADECVAT TUBERCULOZA POATE FI VINDECATA !

Cauze

Tuberculoza este cauzata de Mycobacterium Tuberculosis, o bacterie care se dezvolta lent in medii ale organismului care sunt bogate in sange si oxigen cum ar fi plamanii.

Simptome

Debutul infectiei poate fi atat de usor, incat poate fi nesesizat de pacient. Daca in organism este prezenta forma latenta a tuberculozei, nu exista simptome si aceasta nu poate fi raspandita altor persoane.                                                                           Daca exista forma activa a tuberculozei, exista simptome si infectia poate fi raspandita. Tipul simptomelor este in concordanta cu tipul de tuberculoza fie pulmonara (cel mai comun), fie in alta parte a corpului (tuberculoza extrapulmonara). De asemenea pot exista alte afectiuni cu simptome asemanatoare cu cele ale tuberculozei cum ar fi pneumonia si cancerul pulmonar.
Simptomele tuberculozei active apar treptat si se desfasoara pe o perioada de cateva saptamani sau luni. Pot exista cateva simptome usoare fara ca pacientul sa banuiasca prezenta infectiei.

Simptomele obisnuite sunt:
- tuse insotita de mucus gros, cateodata cu sange (sputa) pe o durata de aproximativ doua saptamani
- batai rapide ale inimii (tahicardie)
- cresterea in volum a ganglionilor limfatici din regiunea gatului
- febra, frisoane si transpiratii in timpul somnului
- oboseala si slabirea fortei fizice                                                                                
- pierderea poftei de mancare si pierdere in greutate fara motive explicabile
- scaderi ale amplitudinii respiratiei, dureri in piept.


Riscuri                                                                                                        Persoanele au un risc crescut de a se infecta cu tuberculoza atunci cand:
-intra in contact cu cineva care are tuberculoza activa (in casa, la servici, la scoala )
-ingrijesc persoane care prezinta tuberculoza activa netratata (personalul medical)
-traiesc in conditii de aglomeratie unde pot veni in contact cu oameni care au tuberculoza, cum ar fi cei care lucreaza in penitenciare, in spitale, azile, cazarmele militare, penitenciare , adaposturile pentru oamenii fara locuinta
-au acces precar la ingrijirea medicala, cum ar fi oamenii strazii ,                      persoane care consuma droguri sau alcool
-calatoresc din, sau in regiuni unde tuberculoza este des intalnita, cum ar fi America Latina, Africa, Asia, Europa de Est si Rusia.                                                                                  Persoanele care au risc de a face tuberculoza sunt testate prin testul cutanat la tuberculina                                                                                                                              Medicul trebuie contactat de urgenta daca o persoana:
- prezinta simptome (tuse continua insotita de febra, oboseala si pierdere in greutate) care ar putea fi cauzate de tuberculoza
- a fost in contact intim cu cineva care are tuberculoza activa, care poate fi transmisa altora sau cu cineva care ar putea fi banuit a avea tuberculoza
                                                                                                                   Diagnosticul tuberculozei active pulmonare

Se face prin :                                                                                                       anamneza (istoricul bolii)                                                                                                             -examinarea fizica a pacientului si descrierea de catre acesta a propriilor simptome (tuse, oboseala, febra si transpiratii in somn)                                                                                 -rezultatul culturilor de sputa si al testului de sensibilitate la tuberculina la care rezultatele se interpreteaza dupa 1-6 saptamani deoarece bacteria care produce tuberculoza creste foarte incet.                                                                    Radiografia este indicata in caz de:
- rezultat pozitiv al testului de tuberculina
- simptome de tuberculoza, cum ar fi tuse persistenta, oboseala, febra sau transpiratii in timpul somnului
-reactie nesigura la testul de tuberculina din cauza unui sistem imun deficitar.


Tratament medicamentos (TSS)

In general, dupa doua saptamani de tratament cu antibiotice nu mai este posibila transmiterea infectiei catre alte persoane , adica bolnavul nu mai este contagios.
Oprirea tratamentului medicamentos poate cauza intarzierea vindecarii si de asemenea reaparitia bolii. Reaparitiile pot surveni la 6 - 12 luni de la intreruperea tratamentului, in aceste cazuri fiind necesara reinceperea acestuia . De asemenea, neadministrarea tratamentului pana la capat (oprirea lui intr-un anumit punct), poate duce la cresterea capacitatii bacteriei de a dezvolta rezistenta, facand tratamentul ulterior mai dificil)

Fara tratament, forma activa a tuberculozei poate produce complicatii serioase, cum ar fi:
- cavitati in parenchimul pulmonar. Aceste zone bolnave ale plamanului, pot cauza sangerari si pot cauza suprainfectii cu alte tipuri de bacterii si formarea de abcese (cavitati pline cu puroi)
- un orificiu care se formeaza intre caile aeriene apropiate (fistula bronho-pleurala)
- dificultati in respiratie din cauza cailor aeriene blocate.

Mai multe antibiotice sunt folosite in acelasi timp pentru a trata tuberculoza. Antibioticele se administreaza sub forma injectabila sau de pastile. Pentru persoanele care au tuberculoza multirezistenta la medicamente, tratamentul poate continua pe parcursul a 24 de luni. Cinci dintre cele mai des folosite antibiotice sunt:
- Izoniazida
- Rifampicina
- Pirazinamida
- Etambutol.
- Streptomicina
Este foarte important sa se adminstreze toate dozele intregi ale medicamentelor recomandate de medic. Acest lucru asigura vindecarea si inlatura riscul recidivarii (reaparitia bolii) si dezvoltarea rezitentei bacilului la antibiotice.

Dupa perioada de spitalizare pacientul continuua tratamentul la domiciliu.Acesta presupune :                                                                                                                  -administrarea corecta a medicamentelor, sub supravegherea atenta a medicului de familie , pentru a impiedica dezvoltarea rezistentei bacteriei
-un regim sanatos care sa asigure corpului substantele necesare organismului de a riposta impotriva bolii. De indicat de asemenea este ajutorul unui dietetician                                                                                   -repaus cat mai mult , evitarea eforturilor fizice
-acoperirea gurii cu batista in momentul tusei sau a stranutului. In primele doua luni de tratament, boala se poate raspandi cu usurinta altora.

Profilaxie                                                                                                                                 OMS apreciaza ca o treime din populatia globului este infectata cu o bacterie care cauzeaza TBC. Pentru a preveni infectia cu TBC se recomanda :
- evitarea aglomeratiei mai ales daca acolo  exista cineva care are tuberculoza active si daca acea persoana nu urmeaza un tratament de cel putin doua saptamani
- purtarea de masti de protectie, in special pentru personalul care lucreaza in centre de ingrijire a bolnavilor cu tuberculoza.                                                                             - evitarea transformarii tuberculozei latente in tuberculoza activa                                 
- evitarea contactului strans cu cineva care are TBC activ , cu persoanele dependente de droguri si cu cei care au o boala sau iau medicamente pentru intarirea sistemului imun                                                                                                                         –un regim de viata echilibrat , o alimentatie bogata in vitamine                                                                                                    - evitarea consumului de alcool si a fumatului , acestia fiind factori de risc majori in tuberculoza                                                                                                                              - adoptarea pe ansamblu unui stil de viata sanatos

In judetul Valcea in cursul anului 2010 s-au inregistra un numar de 265 cazuri noi de TBC (254 adulti si 11 copii) si un numar de 304 ramasi la 31.12.2010 ( 294 adulti si 10 copii)  .  Situatia cazurilor noi se prezinta astfel : urban 89 cazuri si rural 176 cazuri iar situatia celor ramasi :urban 118 cazuri si rural 186 cazuri.

DSP Valcea desfasoara prin compartimentul de Promovarea Sanatatii o campanie prilejuita de celebrarea Zilei Mondiale de Lupta impotriva Tuberculozei.

Dr Gandacioiu Cristiana                                                                                       Compartimentul de Evaluare si Promovarea Sanatatii – DSP Valcea

 

 

 

09.02.2011

         SAPTAMANA EUROPEANA DE PREVENIRE A

                CANCERULUI  DE COL UTERIN

 

 

recomandari pentru prevenirea imbolnavirilor prin gripa

comunicatul purtatorului de cuvant

imagini din   campanii:

    igiena   antidrog  donare sange  stil de viata sanatos 

                  programe nationale  adolescentii renunta la fumat    camin sanatos

                  ziua mondiala    HTA  

                  instruire cadre didactice

                  parteneriat


30.11.2010 cancerul bronhopulmonar

17.11.2010  ce este diabetul

12.11.2010  plante etnobotanice

                 bolile sezonului rece

                 trichineloza

                 hepatita virala A

5.07.2010  vaccin BCG

 

ziua mondiala de lupta impotriva HIV-SIDA 

ghid certificat conformitate

atentionare paralizie flasca

metodologie BDA

raport aprile 2010

5.iulie 2010   vaccin BCG